Kategorija: Novosti, Zdravlje
Datum objave: 08. 01. 2020.

Njega kose može postati svakodnevna rutina, poput njege kože lica i tijela. Bitno je samo pronaći odgovarajuće preparate za njegu kose nakon kojih će kosa izgledati zdravije, a vi ćete se osjećati sretnije i zadovoljnije. Pronalazak preparata koji će odgovarati našem tipu vlasištu ponekad je dugotrajan i iscrpljujući proces s obzirom na to da se na tržištu nalazi bezbroj raznih šampona, regeneratora, maski za kosu, seruma, ulja. Struktura kose se mijenja svakih sedam godina, a s godinama vlasi kose postaju sve tanje.

Zdravlje i njega kose

Na odabir preparata za njegu kose utječe:

  • Prirodna tekstura kose
  • Korištenje boja za bojenje kose
  • Problematično vlasište sklono perutanju
  • Hormonalne promijene tijekom trudnoće i menopauze

Unatoč razlikama u tipu kose, prvi korak u njezi kose je odabir pravilnog šampona za pranje kose. Pranjem kose se uklanja višak sebuma s vlasišta, nečistoće i ostaci preparata koji se koriste za oblikovanje kose. Kod odabira šampona za pranje kose prednost treba dati blagim šamponima koji će očistiti vlasište i štititi ga od isušivanja, a ujedno i ojačati korijen kose. Silk & Shine Shampoo sadrži aloe veru i provitamin B5, stoga je pogodan za svakodnevnu upotrebu i sve tipove kose uključujući i njegu dječje kose.

Kod odabira blagih šampona sigurno nećemo pogriješiti ako odaberemo šampon organskog biljnog podrijetla OrganicCare i OrganicCare regenerator za kosu koji sadrže aloe veru, maslinovo ulje, ulje pšeničnih klica, lavandu i ružmarin.

Preparati organskog podrijetla ne sadrže štetne kemikalije, parabene, silikone, bojila, pa stoga blago djeluju na vlasište. Promijene godišnjih doba mogu utjecati na strukturu kose. Primjerice zimi kada je zrak suh, preporuka je češće koristiti preparate koji hidratiziraju kosu.

Aloe vera ima hidratizirajuće djelovanje na vlasi kose, smanjuje elektricitet kose, zaglađuje vlasi kose i ima protuupalno djelovanje na tjeme vlasišta. Sadrži enzime i masne kiseline, vitamine C, E, B12, folnu kiselinu i kolin koji podupiru njegu i zdravlje vlasi kose. Znanstvene studije su istaknule prednosti korištenja aloe vere u ublažavanju simptoma seboreičnog dermatitisa.

Maslinovo ulje sadrži visoku koncentraciju esencijalnih masnih kiselina i antioksidans vitamina E koji smanjuje djelovanje slobodnih radikala na folikule vlasi kose, ublažava upalu, potiče obnavljanje kose i sprečava lomljenje vrhova kose. Maslinovo ulje ima najveći učinak na hidratizaciju suhe i tanke kose.

Ulje pšeničnih klica pomaže vlasima kose nadoknaditi izgubljenu vlagu i spriječiti daljnje oštećenje kose. Ulje pšeničnih klica sadrži vitamin E, skvalen i vitamine B skupine. Vitamini B skupine potiču cirkulaciju vlasišta kose i jačaju korijen vlasi kose.

Esencijalna ulja lavande i ružmarina potiču rast kose i pomažu u obnavljanju i regeneraciji vlasi kose štiteći ih od stresnog djelovanja vanjskih čimbenika. Znanstvena studija je pokazala da ulje ružmarina pomaže obnoviti stanice vlasi kose.

S ciljem očuvanja zdravlje kose i sprečavanja njenog pucanja preporuka je skratiti vrhove kose svakih 6 – 8 tjedan. Kod pranja kose nemojte koristiti vruću vodu, izbjegavate kloriranu vodu i vrući zrak iz sušila za kosu, pušenje, te vodite brigu o uravnoteženoj i raznovrsnoj prehrani.

Prehrana treba uključiti esencijalne aminokiseline i omega 3 masne kiseline, željezo, vitamine A, C i E, vitamine B skupine, te minerale željezo, cink, bakar i selen.

Sve navedene nutrijente možemo unijeti pažljivim odabirom organski uzgojenih namirnica, no u nedostatku vremena i svakodnevnih stresnih situacija često našem organizmu nedostaje neki od mikronutrijenata. Stoga je preporuka odabrati stručno izbalansirani dodatak prehrani Beauty formulu.

U sastav Beauty formule ulaze esencijalne aminokiseline L-metionin, L-cistein, hidrolizirani kolagen, silicij, bakar, jod, cink, vitamini A, C, kolin, niacin, vitamin B12 i ekstrakt koprive i ekstrakt poljske preslice koji jačaju korijen kose, potiču rast kose i uklanjaju prhut.

Bakar ulazi u sastav pigmenta melanina koji daje boju kosi i koži, a sudjeluje i u sintezi kolagena, bjelančevine koja izgrađuje kosti, kožu i kosu.

Cink u kombinaciji s bakrom potiče sintezu proteina i dijeljenje stanica, i obnavlja vlasi kose.

Vitamin A ima ulogu jakog antioksidansa koji potiče rast i jačanje vlasi kose.

Vitamin C sudjeluje u sintezi kolagena koji jača vlasi kose i pomaže apsorpciju željeza u organizmu. Željezo izgrađuje DNA stanice folikula vlasišta, a njegov nedostatak je povezan s pojačanim opadanjem kose. Apsorpcija željeza nije moguća bez vitamina C, stoga je najbolje odabrati pripravak koji sadrži željezo, vitamin C i kompleks bioflavonoida čime se postiže maksimalna apsorpcija željeza. Jedan od takvih dodataka prehrani je i Iron Plus.

Od vitamina poseban je naglasak na uzimanju kompleksa vitamina B skupine, prvenstveno biotina i folne kiseline, koji ulaze u sastav kreatina koji izgrađuje kosu. Preporučeni prirodni dodatak prehrani je i Stress management B-kompleks, koji sadrži kompleks svih potrebnih vitamina B skupine, vitamina C i magnezija.

Znanstveno istraživanje je pokazalo da su ljudi koji imaju problem opadanja kose nakon suplementacije s vitaminom E tijekom 8 mjeseci imaju poboljšanje u obnovi kosi od čak 34,5%. Vitamin E sprečavanja djelovanje slobodnih radikala i potiče rast i sjaj kose. Prednost treba dati vitaminu E iz prirodnih izvora

Pozitivno djelovanje lecitina na zdravlje kose je u jačanju korijena vlasi, dodatnom sjaju i mekoći kose. Lecitin sprečava gubitak kose

 

Uvođenje pravilne njege kose u svakodnevnu rutinu zahtjeva nekoliko dana, pa čak i tjedana, no kada postane svakodnevna navika naša kosa će dobiti njegu koju i zaslužuje.

 

Autor:

Željka Horvat, mag. nutricionizma i znanosti o hrani
Linkedin profil

Literatura:

  • A double-blind, placebo-controlled trial of an Aloe vera (A. barbadensis) emulsion in the treatment of seborrheic dermatitis - Da Vardy, Ad Cohen, T Tchetov, E Medvedovsky & A Biton (1999), Journal of Dermatological Treatment, 10:1, 7-11.
  • Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial - Panahi Y, Taghizadeh M, Marzony ET, Sahebkar A. Skinmed. 2015 Jan-Feb;13(1):15-21.
  • Effects of tocotrienol supplementation on hair growth in human volunteers - Beoy LA, Woei WJ, Hay YK. Tropical Life Science Research. 2010 Dec;21(2):91-9.

Moglo bi vas zanimati:

  Novosti i akcije - Sve