Kategorija: Novosti, Zdravlje
Datum objave: 18. 12. 2019.

Zdravo mršavljenje

Vrijeme je kolača i francuske, ali i dodatnih kilograma.
Saznajte kako ih se brzo riješiti!

U predbožićnom smo razdoblju kada su rijetki oni, koji uspijevaju odoljeti tradicionalnim božićnim jelima i slatkim delicijama u ugodnom društvu s prijateljima i obitelji. Prekomjerni unos hrane i pića tijekom blagdana, raznih proslava i domjenaka često se na vagi očituje dodatnim kilogramima, usporenim metabolizmom, žgaravicom, mučninom, nedostatkom energije i poremećajima sna. Obilni obroci bogati mastima i šećerom mogu povećati razinu triglicerida u krvi i potaknuti lučenje hormona stresa koji podiže krvni tlak i ubrzava otkucaje srca.

Svima je poznato da je održavanje adekvatne tjelesne mase važno za tjelesno zdravlje i osjećaj zadovoljstva samim sobom.

Pretilost smanjuje kvalitetu života i povećava rizik od brojnih zdravstvenih problema poput kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2, osteoartritisa, poremećaja dišnog sustava, nesanice, nekih vrsta raka, depresije i anksioznosti.

Prekomjeran unos hrane i pića tijekom blagdana i praznika, rezultira novogodišnjom odlukom i željom da se vratimo u tjelesnu formu u što kraćem periodu.

Ključ sigurnog i učinkovitog mršavljenja je u smanjenju kalorijskog unosa hrane uz uravnoteženu prehranu, detoksikaciju i redovitu tjelovježbu. Zdravo mršavljenje treba biti praćeno pravilnim unosom vitamina, minerala i mikronutrijenata do čijeg nedostatka u organizmu može doći zbog smanjenog unosa hrane tijekom restrikcijskih dijeta. Poseban naglasak treba biti na dodacima prehrani koji potiču iskorištavanje energije i osiguravaju osjećaj sitosti.

Brojne biljke mogu ubrzati metabolizam i poboljšati cirkulaciju krvi, te tako potaknuti mršavljenje.

Jedna od njih je i ekstrakt ploda biljke Garcinia cambogia koja sadrži hidroksicitratnu kiselinu (HCA) koja smanjuje pretvorbu ugljikohidrata u masti, tvorbu triglicerida i kolesterola u organizmu, smanjuje apetit i regulira probavu.

TrimeX je tekući dodatak prehrani koji sadrži 500 mg ekstrakta ploda garcinije i 3000 mg aminokiselina iz hidroliziranog kolagena koje utječu na dodatno ubrzanje uspavanog metabolizma, smanjenje masnih naslaga, a istovremeno sudjeluju u izgradnji mišića. TrimeX sadrži i kromov pikolinat koji regulira apetit. Preporučena dnevna doza TrimeXa je 15mL tri sata poslije posljednjeg obroka što odgovara unosu 500mg ekstrakta ploda gracinije.

Dodaci prehrani koji se koriste u svrhu mršavljenja neizostavno sadrže i kromov pikolinat.

Znanstvena istraživanja su dokazala da krom poboljšava kontrolu glukoze kod dijabetičara i pretvorbu glukoze u energiju. Krom olakšava stanicama da prepoznaju inzulin. Bez inzulina glukoza ne može ući u stanice i pretvara se u masti. Nizak udio kroma u organizmu povezan je s povećanom razinom kolesterola u krvi. Povećanjem osjetljivosti stanica na inzulin, glukoza se iskorištava kao izvor energije i ne pohranjuje se kao masnoća. Redovita tjelovježba povećava osjetljivost na inzulin. Preporučeni dnevni unos krom pikolinata u svrhu mršavljenja je do 400µg. Slim Formula sadrži ekstrakt ploda garcinije, krom pikolinat, ekstrakt kurkumina i đumbira, L-karnitin, lecitin i prah lista indijske smokve. Prah lista indijske smokve (nopal) sadrži topljiva i netopljiva biljna vlakna (probiotike) koja na sebe vežu vodu i  stvaraju osjećaj sitosti. Smanjuju apsorpciju šećera i masti, te ubrzava njihovo izlučivanje iz organizma.

Nopalin sadrži dehidrirani kaktus nopal koji u našem organizmu regulira tjelesnu masu, razinu glukoze u krvi,  potiče probavu i pomaže u borbi protiv celulita. Osim vlakana, nopalin sadrži 17 esencijalnih aminokiselina, antioksidanse vitamine B i C, beta karoten i minerale.

Hormon serotonin sudjeluje u kontroli apetita, a niska razina serotonina za vrijeme restrikcijskih dijeta povezana je s osjećajem gladi. U regulaciji razine serotonina pomaže nam i redovita tjelovježba.

 

Savjeti kako potrošiti više energije:

  • Neka tjelovježba postane dio vaše svakodnevice
  • Koristite stepenice umjesto lifta
  • Hodajte i vozite bicikl, umjesto vožnje automobilom
  • Uzimajte manje obroke više puta dnevno
  • Obrok započnite sa salatom ili juhom
  • Jedite sporije kako bi organizmu dali vremena da mozgu signalizira osjećaj sitosti
  • Prestanite jesti kada osjetite osjećaj sitosti
  • Unosite dovoljno tekućine (vode i biljnih čajeva)
  • Koristite biljne dodatke prehrani koji će potaknuti usporeni metabolizam
  • Dovoljno se odmarajte i spavajte

 

Autor:

Željka Horvat, mag. nutricionizma i znanosti o hrani
Linkedin profil

Literatura:

Moglo bi vas zanimati:

  Novosti i akcije - Sve