Kategorija: Novosti
Datum objave: 26. 06. 2019.

Sezonsko ispadanje kose: pravi razlog zašto imate sve manje kose na glavi

S promjenom godišnjih doba često se susrećemo s problemom pojačanog gubitka kose nakon pranja ili češljanja. Nije neobično da ljudima tijekom jednog dana ispadne do sto vlasi kose, no srećom kada opadne jedna vlas na njeno mjesto izraste druga. Vlasi kose rastu iz folikula vlasišta, a za njihov rast je bitno da je vlasište kose opskrbljeno hranjivim tvarima.

Do problema prekomjernog ispadanja kose dolazi kada kosa postane suha, tanka i lomljiva, kada prestane rasti ili kada vlasište prekrije prhut. Uzrok prhuti je prekomjerno ljuštenje kože s vlasišta.

Problem prekomjernog ispadanja kose prate dodatni simptomi poput krastica, iritacija i svrbeži vlasišta.

Razlozi opadanja kose:

 • Loša prehrana
 • Poremećena apsorpcija hranjivih tvari u probavnom sustavu
 • Emocionalni i fizički stres
 • Hormonalne promjene (menopauza, trudnoća, policistični jajnici)
 • Smanjeni rad štitne žlijezde - hipotireoza
 • Genetski čimbenici
 • Poremećaj rada imunog sustava
 • Anemija
 • Određeni lijekovi za liječenje povišenog krvnog tlaka, depresije, artritisa
 • Štetno djelovanje iz okoliša – kemikalije, radijacija
 • Liječenje kemoterapijom i zračenjem

Loša prehrana i brze dijete za posljedicu ima nedostatak određenih hranjivih tvari. Stoga, najčešći dodaci prehrani koji se preporučuju u svrhu poticanja rasta kose su u obliku multivitamina, minerala, esencijalnih masnih kiselina, aminokiselina i probiotika.

Prilikom njihove primjene trebamo biti svjesni da je potrebno oko 6 mjeseci da počnu rasti nove vlasi, i da problem gubitka kose ne možemo riješiti preko noći.

Najbolji izvor esencijalnih masnih kiselina je riblje ulje i ulje sjemenki lana. Esencijalne masne kiseline – omega 3 masne kiseline imaju blagotvorno djelovanje na vlasište kose, koji daju vlažnost, smanjuju svrbež i stvaranje prhuti. Stimuliraju rast kose djelujući na smanjenje upale vlasišta.

Često je zanemaren unos esencijalnih i neesencijalnih aminokiselina koje su potrebne za oporavak mišića, kože, organa, ali i noktiju i kose. Prilikom kupnje dodataka prehrani koje sadrže aminokiseline preporuka je odabrati one koje imaju „oznaku L“ jer su one sličnije aminokiselinama našega tijela, poput aminokiseline L – metionina i L – cisteina.

Poremećena ravnoteža vitamina i minerala u organizmu odražava se na gubitak kose. Minerale koje je potrebno unositi su cink, bakar, selen i željezo.

Cink potiče rad štitne žlijezde, čiji smanjeni rad utječe na gubitak kose. Stručnjaci preporučuju uzimanje cinka s bakrom kako bi se uspostavila ravnoteža minerala u organizmu. Cink potiče sintezu proteina i dijeljenje stanica, a tako i obnavlja vlasi kose. Njegova razina u organizmu ovisi o stalnom unosu putem hrane ili dodataka prehrani, jer se ne može sintetizirati u stanicama niti skladištiti u organizmu.

Bakar ulazi u sastav pigmenta melanina koji daje boju kosi i koži. Također sudjeluje i u sintezi kolagena, bjelančevine koja izgrađuje kosti, kožu i kosu.

Selen s cinkom dodatno potiče rast zdrave kose. Ima ulogu antioksidanasa koji sprečava oštećenja nastala djelovanjem slobodnih radikala.

Željezo izgrađuje DNA stanice folikula vlasišta.

Od vitamina poseban je naglasak na uzimanje kompleksa vitamina B skupine, prvenstveno biotina i folne kiseline, te vitamina A, C, D i E.

Vitamin A ima ulogu jakog antioksidansa koji potiče rast i jačanje kose.

Biotin ili vitamin B7 sprječava lomljenje noktiju i usporava gubitak kose, a ulazi i u sastav kreatina koji izgrađuje kosu.

Vitamin C sudjeluje u sintezi kolagena koji jača vlasi kose i pomaže apsorpciju željeza u organizmu.

Vitamin D jača folikule kose i stimulira rast kose.

Vitamin E potiče rast kose pospješujući cirkulaciju u vlasištu i smanjujući djelovanje slobodnih radikala na folikule vlasi kose.

Sve navedene vitamine i minerale treba uzimati u preporučenim količinama, jer prekomjerni unos može izazvati neželjeni kontra efekt. Primjerice prekomjeran unos selena i vitamina A može pojačati gubitak kose. Najbolji odabir su već stručno izbalansirane formule dodataka prehrani. Jedan od takvih preparata je i Beauty formula.

U sastav Beauty formule ulazi i ekstrakt koprive i ekstrakt poljske preslice koji jačaju korijen kose, potiču rast i uklanjaju prhut.

Provjereni preparat je i Stress management B-kompleks , koji sadrži kompleks svih potrebnih vitamina B skupine, vitamina C i magnezija.

Na problem prekomjernog gubitka kose osim „iznutra“ putem dodatnog unosa hranjivih tvari,  potrebno je promijeniti i svakodnevne navike.

Preporuka je kosu prati blagim šamponom biljnog organskog podrijetla, izbjegavati kloriranu vodu i vrući zrak iz sušila za kosu, pušenje, te voditi brigu o uravnoteženoj i raznovrsnoj prehrani.

 

Autor:

Željka Horvat, mag. nutricionizma i znanosti o hrani
Linkedin profil

Literatura:

 • Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use - Guo EL, Katta R. Dermatology Practical & Conceptual. 2017 Jan 31;7(1):1-10. 

 • The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review - Almohanna, Hind M et al.  Dermatology and therapy vol. 9,1 (): 51-70. 

 • Dietary Reference Intakes for Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline – Institute of Medicine. Washington, DC: The National Academies Press. 1998.

Moglo bi vas zanimati:

  Novosti i akcije - Sve