Kategorija: Novosti
Datum objave: 03. 06. 2019.

Što je spirulina i zašto je dobra za zdravlje

Detoksikacija

Vodeći stručnjaci od davnina pretražuju mora i jezera u potrazi za algama i biljkama koje mogu koristiti kao izvorni učinkoviti dodaci prehrani. Jedna od takve „super hrane 21. stoljeća“ je i spirulina. Što je spirulina?

Spirulina je mikroalga ili jednostanični organizam, sličan bakterijama. Moja prva pomisao na spirulinu je zelena boja, no riječ je o algi plavo-zelene boje. Spirulina je bogata klorofilom, koji joj daje prepoznatljivu zelenu boju, a i ima ulogu u procesu fotosinteze i proizvodnji energije putem sunčeve svjetlosti.

Utjecaj spiruline na zdravlje očituje se u visokoj nutritivnoj vrijednosti – bogat je izvor bjelančevina, esencijalnih masnih kiselina (omega 3 i omega 6), antioksidansa - vitamina i minerala.

Koristi se u terapijske svrhe već tisućama godina. Među plavozelenim algama je najpopularniji  dodatak prehrani, a neizostavni je dio vegetarijanske i makrobiotičke prehrane.

Dokazana terapijska svojstva spiruline:

 • Pomaže kod neugodnog zadaha
 • Povećava tjelesnu izdržljivost i uklanja umor u mišićima
 • Poboljšanje funkcije jetre i žući
 • Jača imunitet i pomaže u borbi protiv virusnih infekcija
 • Smanjuje apetit i ubrzava metabolizam
 • Pomaže u liječenju reumatoidnog artritisa
 • Antikarcinogeno djelovanje
 • Zaštita stanica od negativnog djelovanja ionizirajućeg zračenja i teških metala poput olova, žive, arsena

Spirulina sadrži široki spektar antioksidansa koji se pomažu našem tijelu u borbi protiv slobodnih radikala.

Sadrži kompleks vitamina B skupine: B1, B2, B3, B12 i folnu kiselinu.

Zastupljeni su i vitamini: A, C, D, E, vitamin K.

Minerali koji ulaze u sastav spiruline su: željezo, bakar, magnezij, kalcij, kalij, natrij, cink, selen i mangan. Udio kalcija je 26 puta veći nego u kravljem mlijeku.

Od antioksidansa posebno se ističe beta karoten čija je koncentracija u spirulini i do 10 puta veća nego u mrkvi.

Spirulina sadrži i antioksidans zeaksantin koji djeluje zaštitno na živčani sustav i zaštitu oka, te štiti stanice od slobodnih radikala i oksidativnog stresa. ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) vrijednost – antioksidativni kapacitet spiruline iznosi oko 6,0 µmol TE/100g što je veća vrijednost u odnosu primjerice na borovnice.

Pozitivan utjecaj spiruline na zdravlje svakako može zahvaliti glavnom antioksidansu fitocijaninu, koji spirulini daje prepoznatljivo plavo-zelenu boju, a ima i antiupalnu ulogu.

Utjecaj spiruline na zdravlje krvožilnog sustava dokazala su brojna istraživanja. Znanstvena istraživanja su dokazala da spirulina može pomoći u snižavanju povišene razine triglicerida i lošeg LDL kolesterola, a istovremeno podiže razinu dobrog HDL kolesterola i sprječava oksidaciju kolesterola. Također pomaže u snižavanju krvnog tlaka.

Spirulina ima i antikarcinogena svojstva. Stručnjaci su proučavali primjenu spiruline u liječenju karcinoma usne šupljine, i u 45% slučaja kod kliničkih pacijenata lezije su nestale.

Također može utjecati i na reguliranje razine glukoze u krvi i HbA1c, glikoliziranog proteina koji je dugoročni pokazatelj stanja glukoze u krvi.

Spirulina pomaže i ublažavanju simptoma alergijskog rinitisa kojeg uzrokuju brojni alergeni prisutni u našoj okolini (pelud, kućna prašina, životinjske dlake).

Zahvaljujući visokoj koncentraciji željeza spirulina za zdravlje se primjenjuje i u liječenju anemije, jer povećava razinu hemoglobina u crvenim krvnim stanicama.

Udio aminokiselina iznosi 50-70%, od čega je 22 vrste esencijalnih amino kiselina koje izgrađuju naše mišiće, pomažu u sagorijevanju viška masti i ublažavanju umora mišića nakon intenzivnog vježbanja. Tako podiže izdržljivost tijekom tjelesne aktivnosti, smanjuje oštećenje mišića, pa je često koriste i sportaši.

Osim što ubrzava metabolizam i lučenje probavnih enzima, spirulina potiče i izlučivanje tekućine iz organizma, te smanjenje nakupina celulita.

Spirulinu je prisutna u praškastom i tekućem obliku, tabletama, kapsulama i tinkturi. Spirulina u kombinaciji s algom Chlorellom i kompleksom od 16 ljekovitih kopnenih biljaka čini jedinstveni preparat Spirulina Chlorella Plus.

Preporučena dnevna doza za spirulinu iznosi 1-3g, a preporuka je spirulinu uzimati s hranom.

Nedvojbeno je da spirulina ima visoku nutritivnu i funkcionalnu vrijednost, stoga imajte na umu da dodatke prehrani koji sadrže spirulinu ubacite u svakodnevnu rutinu i povećate svijest o preventivi i njenom utjecaju na zdravlje.

Autor:

Željka Horvat, mag. nutricionizma i znanosti o hrani
Linkedin profil

Literatura:

 • Antiinflammatory and antihyperalgesic activity of C-phycocyanin - 
  Shih CM, Cheng SN, Wong CS, Kuo YL, Chou TC. Anesth Analg. 2009 April; 108(4):1303-10.
 • The hypolipidaemic effects of Spirulina (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study. Mazokopakis EE, Starakis IK, Papadomanolaki MG, Mavroeidi NG, Ganotakis ES. Journal of the Science of Food and Agricalture. 2014 Feb;94(3):432-7.
 • Spirulina and Pentoxyfilline – A Novel Approach for Treatment of Oral Submucous Fibrosis - Bhavana Sujana Mulk, Prasannasrinivas Deshpande, Nagalakshmi Velpula, Vani Chappidi, Raja Lakshmi Chintamaneni, Stuti Goyal Journal of Clinical and Diagnostic Research. 2013 Dec; 7(12): 3048–3050.
 • Preventive effects of Spirulina platensis on skeletal muscle damage under exercise-induced oxidative stress - Lu HK, Hsieh CC, Hsu JJ, Yang YK, Chou HN. European Journal of Applied Physiology. 2006 Sep; 98(2):220-6.

Moglo bi vas zanimati:

Poveznice:
klorofilmikroalga
  Novosti i akcije - Sve