Kategorija: Novosti
Datum objave: 29. 07. 2019.

Dolaze alergije! Spriječite simptome alergije na ambroziju

Zasigurno ne postoji osoba na ovom svijetu koja se tijekom svoga života nije susrela s nekim od simptoma alergije. Milijunima ljudi jednostavne svakodnevne aktivnosti poput čišćenja prašine, igre s kućnim ljubimcem, šetnje parkovima, konzumiranja određenog sastojka hrane ili lijekova, ubodi insekata, izlaganja suncu izazivaju šmrcanje, kihanje ili primjerice svrbež kože. Uzrok simptoma alergije nisu samo alergeni - tvari iz našeg okoliša, nego naš hiperaktivni imunosni sustav.

Kada alergeni uđu u naš organizam izazivaju lučenje histamina i drugih upalnih tvari koje se nalaze u stanicama bazofila i mastocita i koji potom aktiviraju upalni odgovor u našem organizmu.
Simptomi alergija:

 

 • Oči – crvenilo, otečenost, svrbež, suzenje
 • Dišni sustav – kihanje, šmrcanje, curenje nosa, začepljen nos
 • Nadraženo grlo i kašalj
 • Kožne tegobe – dermatitis, crvenilo, neugodan svrbež, osip, ekcemi
 • Probavni sustav – mučnina, proljev, grčevi
 • Kroničan umor
 • Glavobolja
 • Anksioznost i nesanica

Alergijski rinitis se manifestira promjenama u nosnoj šupljini prouzročenim alergijom na čestice iz zraka. Ako tegobe alergijskog rinitisa traju tijekom cijele godine najčešći su uzroci kućne grinje, plijesan ili životinjska dlaka.
Osobe s alergijskim rinitisom često imaju oslabljeni imunitet, podložne su prehladama, gripi, upali sinusa.
Ako se primjerice alergijski rinitis pojavljuje samo u toplijim mjesecima u godini, govorimo o sezonskim alergijama ili peludnoj hunjavici. Sezonske alergije uzrokuje pelud drveća ili trava u proljeće ili ljeto. 
Najčešće je sklonost alergijama nasljedna u obitelji.
Mnoge osobe koje pate od sezonskih alergija s godinama mogu razviti komplikacije koje prelaze u astmu. 
Znanstvenici smatraju da je uzrok pretjeranog odgovora imunosnog sustava konzumiranje hrane s niskom nutritivnom vrijednošću, nedovoljna fizička aktivnost i onečišćenje zraka. 
Stoga je preporuka jačati organizam s prirodnim dodacima prehrani.
Najčešće alergene biljke možemo podijeliti prema podrijetlu na pelud trava, pelud korova i pelud stabala. 
Najčešće drveće koje sadrži alergenu pelud je: bor, breza, čempres, hrast, lipa, orah, kesten, topola, vrba i dr.
Među korovom najraširenije alergeni su: ambrozija, pelin, trputac i dr.
Peludni kalendar nas upozorava da polako ulazimo u mjesec kolovoz kada će velika većina alergičnih osoba imati alergiju na ambroziju koje potraju sve do kraja listopada. Simptomi alergije na ambroziju su kihanje, svrbež nosa i očiju. Kod astmatičara peludna zrnca ambrozije dodatno pogoršavaju opće stanje organizma. U vrijeme cvatnje jedna biljka ambrozije otpusti u prirodi milijardu peludnih zrnaca. Alergija na ambroziju je najizraženija kada su noći hladne, a dani topli i suhi. Najviše koncentracije peludi ambrozije bilježe se u periodu dana od 10 do 15 sati. Određena hrana sadrži proteine koji su slični proteinima peludi ambrozije. Stoga je preporuka smanjiti unos hrane koja ima alergeni učinak kao što su banane, dinje, med i sjemenke suncokreta. 

Zasigurno se pitate kako liječiti alergiju?
Na prvom mjestu u liječenju alergija je primjena antihistaminika koji sprečavaju izlučivanje histamina, no njihova prečesta upotreba može biti i štetna. Umjesto lijekova preporuka je tijekom godine uzimati dodatke prehrani u svrhu jačanja imuniteta – kvercetin, vitamin C, hesperidin i omega 3 masne kiseline

Djelovanje kvercetina je specifično, jer sprečava otpuštanje histamina i nema nuspojava. 

Vitamin C kao jaki antioksidans ima protuupalno i antihistaminsko djelovanje, te potpomaže jačanju imuniteta. Sinergističko djelovanje vitamina C postiže se u kombinaciji s hesperidinom i bioflavonoidom kvercetinom koji su dostupni u tekućem obliku.

Antihistaminsko djelovanje ima i jedinstveni proizvod Vein Protex, koji sadrži kompleks hesperidina i vitamina C, te koji je vrlo učinkovit kod već prisutne alergije.

Omega 3 masne kiseline dugoročno djeluju na medijatore upale. 

 

Biljke koje djeluju kao prirodni antihistaminici su: češnjak, list koprive, kamilica, kadulja, cvijet bazge, anis, đumbir i metvica.

Ekstrakt bobica crne bazge u kombinaciji s vitaminom C, cinkom, Echinaceom i kozlincom možemo pronaći u tekućem dodatku prehrani.

Odabirom dodataka prehrani u tekućem stanju postiže se brza apsorpcija u organizmu, učinkovito djelovanje na imunitet i obrana od sezonskih alergija.

Treba imati na umu da zdravlje i imunitet počinju u crijevima stoga je svakodnevna primjena probiotika obavezna s obzirom na to da potiču stvaranje protutijela u borbi protiv alergija.

Preporuke za svakodnevni život:

 • U slučaju visoke koncentracije peludi u zraku, ne otvarati prozore i ostati u zatvorenom prostoru
 • Čistiti prostore u kući sklone stvaranju plijesni
 • Iz kuće ukloniti tepihe
 • Koristiti HEPA antialergijske filtere u klima uređajima
 • Promijeniti odjeću nakon boravka na otvorenom prostoru
 • Pratiti koncentraciju peludi putem medija 
 • Odjeću nakon pranja sušiti u sušilici, a ne na otvorenom prostoru
 • Nabavite antialergijske kućne biljke: areca palma, damska palma, sobna palma, dracena

 

Autor:

Željka Horvat, mag. nutricionizma i znanosti o hrani
Linkedin profil

Literatura:

 • Intravenous vitamin C in the treatment of allergies: an interim subgroup analysis of a long-term observational study - Claudia Vollbracht, Martin Raithel, Bianka Krick, Karin Kraft, Alexander F. Hagel. Journal of International medical Research. 2018, June: 3640–3655.
 • C-Kit Binding Properties of Hesperidin (a Major Component of KMP6) as a Potential Anti-Allergic Agent - Hyun-Ja Jeong, Youngjin Choi, Kyu-Yeob Kim, Min-Ho Kim, Hyung-Min Kim. PLoS ONE 6(4): e19528. April, 2011. 
 • Treatment of allergic rhinitis with probiotics: an alternative approach - Yang G, Liu ZQ, Yang PC.  National American Journal of Medical Science. 2013;5(8):465–468.

Moglo bi vas zanimati:

  Novosti i akcije - Sve