Kategorija: Novosti, Zdravlje
Datum objave: 03. 05. 2021.

Konzumacija alkohola ima socijalnu komponentu: alkohol opušta ljude i čini ih razgovorljivima. Posljedica česte konzumacije alkohola je dobro je poznati mamurluk kojeg prati umor, glavobolja, vrtoglavica, mučnina, dehidratacija i osjetljivost na zvukove i svjetlo. Na sreću posljedice mamurluka najčešće nestanu nakon 24 sata no ponekad se taj period čini kao vječnost.

Postoje brojni prirodni lijekovi za mamurluk poput konzumacije soka od kiselog kupusa, no znanost priznaje vrlo malo njih. Znanstvene studije su potvrdile da dodaci prehrani mogu pomoći u oporavku tijela od alkohola. Dodaci prehrani su sigurniji u odnosu na lijekove koji mogu imati razne nuspojave.

Riješite se mamurluka nakon zabave na prirodan način!

Iako umjerene količine alkohola zaštitno djeluju na srce, njegovo prekomjerno uživanje tijekom duljeg razdoblja oštećuje jetru, gušteraču, crijeva, mozak i druge organe. Prekomjeran unos alkohola najčešće je praćen konzumacijom hrane koja je bogata jednostavnim šećerima i mastima. Obilni obroci utječu na povećanje razine triglicerida u krvi i potiču lučenje hormona stresa koji podiže krvni tlak i ubrzava otkucaje srca. U metabolizam hrane i alkohola aktivno je uključena naša jetra. U jetri se obrađuju hranjive tvari, uključujući masnoće i ostale sastojke hrane. Jetra je važna za detoksikaciju lijekova, kemikalija i alkohola koje unosimo u organizam. Jačanje funkcije jetre i redovita detoksikacija štiti cijeli organizam. Idealna kombinacija vitamina, minerala, aminokiselina i ekstrakta biljaka nalazi se u dodatku prehrani partyUp. Unosom jedne kapsule prije i dvije kapsule nakon zabave prije spavanja pridonosimo zaštiti jetre i smanjenju neugodnih posljedica konzumiranja alkohola.

U sastav inovativnog dodatka prehrani ulazi biljka sikavica, prah indijske smokve, prah korijena sibirskog i kineskog ginsenga, prah korijena đumbira, aminokiseline L-metionin i L-cistein, gama-linoleinska kiselina, magnezij, cink, vitamin C, vitamin B6 i folna kiselina.

Biljka sikavica jača jetru i pomaže tijelu u izlučivanju toksina. Jedna je od najistraženijih biljaka, a upotrebljavali su je i liječnici stare Grčke i Rima. Glavni aktivni sastojak je silimarin koji štiti zdravlje jetre. Silimarin pojačava rad jetre tako da sprečava trošenje aminokiseline glutationa koja je važna u procesu detoksikacije. Biljka sikavica je jaki antioksidans, djeluje jače od vitamina C i E. Potiče zamjenu oštećenih stanica jetre s novima, ublažava razne bolesti jetre poput hepatitisa i ciroze. Dodaci prehrani sa standardiziranim ekstraktom sjemenki sikavice trebaju sadržavati minimalno 70 – 80% silimarina. U kombinaciji s L-metininom i L-cisteinom postiže se lipotropni učinak – poticanje sagorijevanja masnoća. Dodaci prehrani koji sadrže aminokiseline u L-obliku najsličnije su aminokiselinama koje se nalaze u našem organizmu. Važne su za oporavak jetre, mišića, tetiva, tkiva, žlijezda, noktiju i kose.

Prah lista indijske smokve (nopal) sadrži topljiva i netopljiva biljna vlakna (prebiotike) koja na sebe vežu vodu i  stvaraju osjećaj sitosti, te umiruju želudac. Smanjuju apsorpciju šećera i masti, te ubrzavaju njihovo izlučivanje iz organizma.

Prah korijena sibirskog ginsenga uravnotežujući razine hormona koje u stresnim situacijama luče hipofiza, hipotalamus i nadbubrežne žlijezde djeluje protiv štetnih učinaka stresa na organizam. Kineski ginseng tisućama godina upotrebljava se kao sredstvo za dugovječnost i poboljšanje kvalitete života. Može pomoći ljudima koji pate od kroničnog umora i stresa, kao i onima koji se oporavljaju od neke bolesti. Sudjeluje u jačanju imuniteta i sposobnosti pamćenja. Sibirski i kineski ginseng poboljšavaju koncentraciju i pomažu razbistriti um nakon zabave.

Prah korijena đumbira poznat je po ljekovitosti kod želučanih tegoba, ublažava mučninu i vrtoglavicu, lošu probavu. U tradicionalnom pristupu liječenja upotrebljava se za sprečavanje morske bolesti i kao lijek za probavne tegobe. Pojačava djelovanje probavnih sokova i neutralizira kiselinu u želucu.

Gama-linoleinska kiselina pripada esencijalnim masnim kiselinama koje se u organizmu pretvaraju u prostaglandine – tvari slične hormonima. Djeluje protuupalno, a posebno se koristi u liječenju bolova u trbuhu, grlobolje i artritisa.

Multivitaminski pripravci sadrže i neizostavni cink koji ulazi u sastav brojnih enzima koji sudjeluju u metabolizmu hrane i alkohola. Koncentrira se u jetri, mišićima, kostima, koži, gušterači no nužno ga je unositi iz vanjskih izvora. Zajedno s magnezijem sudjeluje u razgradnji alkohola.

Magnezij je nužan za mnoge metaboličke funkcije. Zalihe magnezija u organizmu nisu dovoljne, pogotovo kod unosa prerađene hrane koja ga sadrži vrlo mali. U razdoblju stresa, bolesti i fizičke aktivnosti potrebe za magnezijem se povećavaju.

Vitamin C kao snažni antioksidans pomaže ojačati tijelo, čisteći tjelesna tkiva od alkohola. U kombinaciji s vitaminom B6 i folnom kiselinom regenerira tijelo nakon zabave.

Vitamini skupine B smanjuju želju za alkoholom. Vitamin B6 ublažava nesanicu, oslobađa uskladištenju energiju i lučenje hormona serotonina.

 

Savjeti za liječenje mamurluka:

  • Konzumacija zdravog doručka
  • Dovoljno sna
  • Unos dostatne količine tekućine
  • Unosom dodataka prehrani poput partyUp izbjegnite neugodne posljedice konzumiranja alkohola tijekom zabave
  • Alkohol konzumirajte odgovorno

 

Autor:

Željka Horvat, mag. nutricionizma i znanosti o hrani
Linkedin profil

Literatura:

Lee MH, Kwak JH, Jeon G, Lee JW, Seo JH, Lee HS, Lee JH. Red ginseng relieves the effects of alcohol consumption and hangover symptoms in healthy men: a randomized crossover study. Food Funct. 2014 Mar;5(3):528-34. doi: 10.1039/c3fo60481k. PMID: 24458173.

Abenavoli L, Capasso R, Milic N, Capasso F. Milk thistle in liver diseases: past, present, future. Phytother Res. 2010 Oct;24(10):1423-32. doi: 10.1002/ptr.3207. PMID: 20564545.

Moglo bi vas zanimati:

  Novosti i akcije - Sve