Kategorija: Novosti, Zdravlje
Datum objave: 17. 05. 2021.

Buđenje prirode i dolazak toplijeg vremena potiče i naš organizam na promjenu. Većina ljudi osjeti poticaj i potrebu posegnuti za supernamirnicama koje će nakon duge zime osnažiti naše tijelo i um te ublažiti neugodne posljedice proljetnog umora. Sve popularnija supernamirnica koja je postala neizostavni hit na društevnim mrežama je i dobro poznati tekući klorofil.

Tekući klorofil široko je rasprostranjen među vegetarijancima, sportašima, ali i općom populacijom. Tekući klorofil je jedan od najzdravijih pripravaka koji nam nudi priroda.

Klorofil je zeleni pigment u biljkama koji im daje boju, sudjeluje u procesu fotosinteze biljaka i proizvodnji energije. Najzastupljeniji je u zelenom lisnatom povrću. Po sastavu je sličan hemoglobinu, no umjesto željeza u klorofinskom prstenu nalazi se magnezij. U sastavu sadrži antioksidanse i ima terapeutsko djelovanje na organizam. Najzastupljeniji antioksidansi koji ulaze u sastav klorofila su vitamini A, C i E.

Klorofil u organizam možemo unijeti putem hrane biljnog podrijetla ili putem dodataka prehrani. Dodaci prehrani su bolji odabir, jer klorofil ne može dovoljno dugo očuvati svoju biološku aktivnosti tijekom termičke obrade hrane i dugotrajne razgradnje hrane u probavnom sustav. Najveću antioksidativnu aktivnost klorofil postiže u svojem topljivom obliku.

Siguran i djelotvoran dodatak prehrani je prirodni pripravak tekući klorofil proizveden iz lucerne, zeljaste biljke iz porodice mahunarki. Za razliku od ostalih komercijalnih dodataka prehrani ovaj tekući klorofil nije termički obrađen, ne sadrži boje i sintetske arome. U sastavu sadrži ulje metvice koje je važno zbog lipotopljivog klorofila i njegove apsorpcije. Tekući klorofil ili klorofilin u samo jednoj čajnoj žlici sadrži aktivne sastojke klorofilina koji vežu teške metale i štetne toksine, te tako pomažu tijelu izlučiti ih iz organizma.

Dobrobiti tekućeg klorofila:

 • Smanjenje upalnog procesa
 • Zacjeljivanje rana
 • Eliminacija bakterija iz organizma
 • Detoksikacija i alkalizacija organizma
 • Čišćenje probavnog sustava
 • Uspostava kiselo bazne ravnoteže u krvi
 • Potpora radu imunog sustava
 • Jačenje sportske izvedbe
 • Spriječava neugodan zadah
 • Kemoprotektivno i antioksidativno djelovanje
 • Eliminacija teških metala i radionuklida iz organizma

Biološku aktivnost temelji na sposobnosti prolaska kroz staničnu membranu gdje u stanici neutralizira slobodne radikale. Klorofil ima 2000 puta veću antioksidativnu aktivnost u odnosu na borovnice i 20 puta veću antioksidativnu aktivnost u odnosu na resveratrol. Stoga mu se pripisuje kemoprotektivno djelovanje i zaštita stanica nakon primjene radioterapije.

Tekući klorofil ima ljekovita svojstva u liječenju kožnih oboljenja. Smanjuje upale i inhibira rast bakterija u ranama na koži. Koristi se u liječenju akni i opekotina od sunca.

Omiljeni je napitak sportaša, jer pomaže ubrzati eliminaciju viška mliječne kiseline, uzročnika upale u mišićima i zglobovima. Znanstvene studije su dokazale da tekući klorofil potiče izgradnju proteinskih molekula koje ulaze u sastav hemoglobina u krvi. Hemoglobin pomaže stanicama donijeti kisik. Potiče apsorpciju željeza čime se povećava udio eritrocita i hemoglobina u krvi. Povećava i proizvodnju bijelih krvnih stanica, leukocita koji imaju obrambenu funkciju u organizmu.

Kiselo bazna ravnoteža od iznimne je važnosti za očuvanje našeg zdravlja jer se sve enzimske funkcije u organizmu odvijaju pri normalnoj pH vrijednosti organizma od 7,36 do 7,44. Ako je pH vrijednost u našem organizmu ispod 7,00 hrana se neće moći normalno probavljati i razgrađivati, toksini će se taložiti u našim organima i imat ćemo brojne zdravstvene tegobe. Tekući klorofil neutralizira višak kiselih tvari i povećava baznu vrijednost u organizmu, na taj način potiče detoksikaciju organizma.

Tekući klorofil se preporučuje kod pretjeranog znojenja i neugodnog zadaha. U tijelu djeluje kao unutarnji dezodorans, jer sprječava razvoj štetnih bakterija. Znanstvene studije su dokazale njegovu djelotvornost u smanjenju koncentracije želućane kiseline. Tekući klorofil je pokazao pozitivno djelovanje na smanjenje aktivnosti Helicobacter pylori jedine bakterije koja može preživjeti kiselu sredinu želuca i uzrokovati upalna (kronična) stanja želuca (gastritis).

Tekući klorofil pokazuje antimutageno djelovanje. Ima sposobnost vezanja i eliminacije toksina, teških metala, policikličkih ugljikovodika, amina koje unosimo putem hrane, vode i i zraka. Studije su pokazale da smanjuje apsorpciju toksina poput aflatoksina koji su okidači za stvaranje tumorskih stanica jetre.

Tekući klorofil je siguran za upotrebu kod odraslih i djece, no u određenim zdravstvenim stanjima se ne preporučuje. U sastavu sadrži bakar stoga ga osobe koje imaju Willsonovu bolest trebaju izbjegavati. Ne preporučuje se primjena kod trudnica i dojilja. Postoji mogućnost obojenja jezika, urina i stolice no to je uobičajna pojava i nije razlog za prekid upotrebe.

Njegova primjena je jednostavna. Pola plastičnog čepa originalnog pakiranja tekućeg klorofila doda se u pola litre vode. Tako pripremljeni napitak se može konzumirati tijekom cijelog dana.

 

Autor:

Željka Horvat, mag. nutricionizma i znanosti o hrani
Linkedin profil

Literatura:

RAFSKY HA, KRIEGER CI. The treatment of intestinal diseases with solutions of water-soluble chlorophyll; a preliminary report. Rev Gastroenterol. 1948 Jul;15(7):549-53. PMID: 18867650.

Egner, P A et al. “Chlorophyllin intervention reduces aflatoxin-DNA adducts in individuals at high risk for liver cancer.” Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America vol. 98,25 (2001): 14601-6. doi:10.1073/pnas.251536898

Moglo bi vas zanimati:

  Novosti i akcije - Sve