Kategorija: Novosti
Datum objave: 14. 08. 2019.

Recite stop proširenim i bolnim venama!

Proširene i bolne vene zdravstveni je i estetski problem koji zahvaća žene i muškarce kao posljedica užurbanog tempa svakodnevnog života. Tijekom života oko 25% odraslih ljudi susretne se s problemom proširenih i bolnih vena. Odmah na početku potrebno je istaknuti da se invazivni kirurški postupci mogu izbjeći pravilnom prehranom, promjenom životnih navika te uzimanjem dodataka prehrani koji jačaju krvne žile i sprečavaju otekline.

Kako nastaju proširene vene?

Normalne vene koje prenose krv prema srcu imaju zaliske koji se otvaraju i zatvaraju te propuštaju krv samo u jednom smjeru. Ako zalisci oslabe, oštete se i ne zatvaraju se potpuno, krv se vraća i skuplja se, što se očituje kao izbočenje i proširenje vena. Proširenje vena se gotovo uvijek događa na nogama (listu, iza koljena ili na unutrašnjoj strani bedra) premda su i hemoroidi varikozno proširene vene. Simptomi koji prate proširene vene su osjećaj žarenja, pulsirajuća bol, osjećaj težine u nogama i grčevi u nogama posebice tijekom noći. 

Osim bolnih vena teži slučajevi se manifestiraju tako da krv i tekućina izlaze iz vena u okolno tkivo te zbog toga nastaju svrbež kože, otok oko zglobova i otvaranje rana na koži (ulkus).

Uzroci proširenih vena:

 • Dugotrajno stajanje
 • Navika sjedenja s prekriženim nogama
 • Nasljedni čimbenici
 • Hormonske promjene u trudnoći
 • Prekomjerna tjelesna težina
 • Nedostatak fizičke aktivnosti
 • Često podizanje teških predmeta
 • Pušenje
 • Bolesti jetre ili krvožilnog sustava

Ako se proširene vene ne liječe, bol i otečenost se mogu pogoršati. 

Preporuke za svakodnevni život:

 • Lagana tjelesna aktivnost poput šetnje, pilatesa, vožnje bicikla i plivanja
 • Izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i stajanja
 • U ležećem položaju staviti noge na povišenje
 • Izbjegavati nošenje uske odjeće i obuće
 • Nošenje elastičnih kompresorskih čarapa
 • Tuširanje s hladnom vodom
 • Izbjegavanje slane hrane
 • Konzumacija hrane bogate s kalijem (orašasti plodovi, riba, lisnato povrće, krumpir)
 • Korištenje krema na bazi divljeg kestena
 • Uzimanje ciljanih prirodnih dodataka prehrani

Znanstvena istraživanja su dokazala da uzimanje vitamina C u kombinaciji s bioflavonoidima i vitamina E poboljšava cirkulaciju krvi i jača stijenke vena i kapilara. 

Ljekovitost ekstrakta sjemenki grožđa otkrili su još stari Grci, a koristili su ga u svrhu liječenja proširenih vena, smanjenja upale i zarastanja rana. Znanstvenici su otkrili da sadrže antioksidanse oligomerne proantocijanidine OPC koji jačaju kapilare i čine ih gipkim i nepropusnim. 

Antioksidansi iz ekstrakta sjemenki grožđa štite krvne žile od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima tijekom stresnih razdoblja i pomažu u snižavanju sistoličkog krvnog tlaka posebice kod osoba srednjih godina i pretilih osoba. Potiču cirkulaciju i smanjuju rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Proantocijanidini su aktivne tvari koje mogu proći krvno-moždanu barijeru te tako zaštiti mozak od djelovanja slobodnih radikala.

Proantocijanidini djeluju protuupalno, štite živčane stranice i zdravlje mozga te imaju primjenu u liječenju Alzheimerove bolesti. Ujedno imaju primjenu i u liječenju dijabetičke retinopatije, jer štite sitne krvne žilice u području oka.

Istraživanja su pokazala da uzimanje 300 mg ekstrakta sjemenki grožđa tijekom 60 dana smanjuje naprezanje očiju što je posebno korisno za osobe koje mnogo vremena provode pred računalom.

Osim svih navedenih povoljnih učinaka na zdravlje proantocijanidini imaju i snažno antikarcinogeno djelovanje.

Ekstrakt sjemenki grožđa sprečava otpuštanje histamina i prostaglandina koji sudjeluju u alergijskim reakcijama. 

Ekstrakt sjemenki grožđa treba uzimati uvijek u isto doba dana, jer nakon 24 sata u organizmu ostane samo 28% aktivnih tvari.

Najbolji odabir za liječenje proširenih vena su preparati koji su standardizirani i sadrže što veći udio proantocijanidina. Jedan od takvih dodataka prehrani je VeinProtex

VeinProtex sadrži 98% polifenolnih spojeva, vitamin C, bioflavonoide i MSM (metil-sulfonil-metan), ekstrakt korijena kurkume, ekstrakt korijena đumbira i hesperidin kompleks.

Metil-sulfonil-metan (MSM) sadrži sumpor koji ulazi u sastav aminokiselina i sudjeluje u izgradnji kolagena, elastina i vezivnog tkiva.

Primjena ekstrakt korijena kurkume i ekstrakt korijena đumbira u liječenju proširenih vena očituje se u ublažavanju upale, bolova u mišićima, sprečavanju stvaranja ugrušaka i poticanju cirkulacije.  

Ekstrakti su najučinkovitiji biljni pripravci, jer sadrže najveći mogući udio aktivnih tvari, stoga uvijek trebaju biti prvi odabir u cilju liječenja proširenih vena.

Afričku biljku Siegesbeckiu Orientalis koja je poznata i pod nazivom guerit-vite što znači brzo liječi možete pronaći u našoj kremi VeinCare koja se pokazala vrlo učinkovita u kombinaciji sa Veinprotexom kod proširenih vena, učestalih grčeva, osjećaja težine i napetosti u nogama, pojave plavila uslijed pucanja kapilara te smanjenja bolova. Krema VeinCare djeluje protuupalno, hidrirajuće i regenerirajući, a njeni aktivni sastojci doprinose poboljšanju krvnih žila, koje su stoga manje vidljive, te osvježavaju i umiruju kožu.

Pravilnom primjenom provjerenih prirodnih dodataka prehrani i promjenom svakodnevnih životnih navika možemo spriječiti i ublažiti simptome bolnih i proširenih vena. 

Autor:

Željka Horvat, mag. nutricionizma i znanosti o hrani
Linkedin profil

Literatura:

 • Clouatre DL, Kandaswami C, Connolly KM. Grape seed extract. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare; 2010:391-401.
 • Zhang H, Liu S, Li L, et al. The impact of grape seed extract treatment on blood pressure changes: A meta-analysis of 16 randomized controlled trials. Medicine (Baltimore). 2016;95(33):e4247. doi:10.1097.
 • Proanthocyanidin  -rich grape seed extract reduces leg swelling in healthy women during prolonged sitting - Sano A, Tokutake S, Seo A. Journal of the Science of Food and Agricalture. 2013 Feb; 93(3):457-62. doi: 10.1002/

Moglo bi vas zanimati:

  Novosti i akcije - Sve