Kategorija: Novosti
Datum objave: 01. 12. 2020.

Ljekovito djelovanje češnjaka na organizam

Češnjak (Allium sativum) se uzgaja u brojnim zemljama svijeta, a zahvaljujući mirisu i okusu popularni je sastojak u kulinarstvu. Tijekom povijesti najviše se koristio u zdravstvene i medicinske svrhe - u Kini, Egiptu, Indiji, Grčkoj i Italiji. Upotreba češnjaka u medicinske svrhe zabilježena je još u vrijeme Hipokrata,  
„oca zapadne medicine“ koji ga koristio u liječenju respiratornih bolesti, parazita, loše probave i umora. Češnjak ima nisku kalorijsku vrijednost, a visoki udio vitamina C, vitamina B6, mangana, selena, željeza i biološki aktivnih tvari.  

Glavna aktivna komponenta češnjaka je sumporna tvar alicin koji ima široki  spektar pozitivnog utjecaja na zdravlje. Alicin je vrlo nestabilna aktivna tvar, prisutna u svježem nasjeckanom češnjaku vrlo kratko vrijeme. Aktivne tvari češnjaka apsorbiraju se u probavnom traktu i krvlju transportiraju do stanica gdje imaju snažno biološko djelovanje na organizam.

Znanstvene studije potvrdile su brojna pozitivna ljekovita djelovanja češnjaka na organizam

 • Jača imuni sustav 
 • Djeluje protiv gljivičnih, virusnih i bakterijskih infekcija 
 • Snižava visoki krvni tlak – hipertenziju 
 • Snižava LDL kolesterol 
 • Sprečava aterosklerozu 
 • Usporava zgrušavanje krvi
 • Antioksidativno djelovanje 
 • Usporava razvoj Alzheimerove bolesti 
 • Poboljšava fizičku izdržljivost 

Znanstvena studija je dokazala da dodaci prehrani od češnjaka smanjuju učestalost prehlade ili gripe za 61% u odnosu na ljude koji ne uzimaju dodatke prehrani na bazi češnjaka. Dodaci prehrani koji sadrže češnjak jačaju rad imunog sustava, smanjujući rizik od razvoja raznih gljivičnih i virusnih infekcija, prehlade i gripe. Sastojci češnjaka imaju i do 100 puta jače djelovanje na bakteriju Campylobacter u odnosu na antibiotike. Utječe i na smanjenje bakterijskih infekcija kod trudnica koje mogu uzrokovati prijevremene porode. Alicin naime ometa djelovanje enzima koje koriste mikroorganizmi za uništavanje ovojnica stanica. Djelovanje češnjaka na podizanje imuniteta očituje se u poticanju aktivnosti limfocita, makrofaga i NK stanica.  
Zdravstvene studije su dokazale da alicin djeluje na smanjenje glukoze u krvi, ukupnog kolesterola, triglicerida, LDL kolesterola, visokog krvnog tlaka, ateroskleroze, te štiti zdravlje srca i krvnih žila. Istraživanje je dokazalo da unos ekstrakta češnjaka od 600 do 1500 mg dnevno tijekom 6 mjeseci djeluje poput lijekova za snižavanje krvnog tlaka. Ljekovito djelovanje češnjaka za vrijeme COVID pandemije je značajno jer češnjak smanjuje vjerojatnost da se krvne pločice – trombociti međusobno lijepe čime se smanjuje učestalost nastanka ugrušaka koji uzrokuju infarkt, moždani udar i trombozu.  
Alicin štiti stanice od oksidativnog stresa, pomaže organizmu u detoksikaciji od teških metala poput olova i djeluje protiv stanica raka. Studije su istraživale njegovu upotrebu u liječenju raka pluća, prostate, dojke, debelog crijeva i glioblastoma. Češnjak smanjuje proizvodnju nitrita koji su povezani s rakom želuca i djeluje na bakteriju Helicobacter pylori. 
Alicin usporava razvoj Alzheimerove bolesti i demencije
Dodaci prehrani na bazi češnjaka mogu poboljšati fizičku izdržljivost sportaša i smanjiti umor. U antičkoj Grčkoj atletičari su koristili češnjak upravo za vrijeme sportskih natjecanja. Mogu imati utjecaj i u liječenju osteoartritisa, jer povećavaju razinu estrogena u krvi čije smanjenje je povezano sa smanjenjem gustoće kostiju kod žena. 
Upotreba češnjaka u obliku kapsula koje otapaju u crijevima sprečava zadah, a izbjegavanje probave u želucu, omogućuje neometano stvaranje i djelovanje alicina. Za opće zdravlje preporuka je uzimati dodatke prehrani koji sadrže minimalno 400 – 600mg češnjaka, a konzumiranjem samo jedne kapsule dnevno Garlic Maxa unijeti ćemo čak 1000 mg ekstrakta češnjaka i 175 mg ekstrakta peršina koji stimulira rad bubrega i sprečava nastajanje upala mokraćnog mjehura. 
Češnjak pomaže i u liječenju gljivičnih infekcija na koži, noktima i stopalima. Dugotrajno liječenje konvencionalnim lijekovima – antimikoticima često ima brojne nuspojave poput oštećenja jetre. Preporučuje se jačanje imuniteta kapsulama češnjaka, vitaminom C i probioticima. Vitamin C, poznati antioksidans potiče imuni sustav i pomaže tijelu u borbi protiv gljivičnih infekcija. Preporučena doza je 1000 mg dnevno vitamina C izoliranog iz prirodnih izvora. Dodatak prehrani C 1000 plus u jednoj tableti sadrži i 125mg  bioflavonoida iz praha ploda organskog šipka čime je omogućeno postupno otpuštanje u organizmu i zaštita tijekom cijelog dana. 
Imunitet počinje u našem probavnom sustavu odnosno crijevima. Za vrijeme gljivične infekcije imunitet je dodatno narušen i potrebno ga je ojačati s „dobrim bakterijama“ – probioticima. Dodatak prehrani Ac Zymes plus u samo  jednoj tableti sadrži 6 milijardi probiotičkih bakterija i 200 mg prebiotika inulina iz korijena cikorije. 

Literatura: 

 • Garlic: a review of potential therapeutic effects - Leyla Bayan, Peir Hossain  Koulivand, Ali Gorji, Avicenna J Phytomed. 2014 Jan-Feb; 4(1): 1–14. 
 • Nantz MP, Rowe CA, Muller CE, Creasy RA, Stanilka JM, Percival SS. Supplementation with aged garlic extract improves both NK and γδ-T cell function and reduces the severity of cold and flu symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled nutrition intervention. Clin Nutr. 2012 
 • Jun;31(3):337-44. doi: 10.1016/j.clnu.2011.11.019. Epub 2012 Jan 24. PMID:  22280901. 
 • Ashraf R, Khan RA, Ashraf I, Qureshi AA. Effects of Allium sativum (garlic) on  systolic and diastolic blood pressure in patients with essential hypertension. Pak J Pharm Sci. 2013 Sep;26(5):859-63. PMID: 24035939.
   

Moglo bi vas zanimati:

  Novosti i akcije - Sve