Kategorija: Novosti
Datum objave: 04. 11. 2020.

Saznajte kako se riješiti akni (bubuljica)

Naša koža ima sitne pore u kojima se mogu nakupljati bakterije, sebum, prašina i mrtve stanice kože. Tada koža ne može „disati“ i razviju se bubuljice. Ako se upalno stanje kože često ponavlja mogu se razviti i akne. Akne su vrlo često bolni upalni proces naše kože, a predstavljaju i estetski problem. Samo pogled na njih kod osobe može potaknuti emocionalni stres. Ako liječenje akni na licu nije pravilno s vremenom mogu nastati ožiljci

Akne se mogu razviti na nosu, licu, vratu, grudima, leđima i ramenima. Neupalne akne su prepoznatljive po bijelim ili crnim komedonima, čepovima sebuma zaglavljenim u folikulama. Upalne akne uključuju papule, nodule, ciste, pustule i ciste.  

Uzroci akni:

 • Pubertet
 • Menstruacijski ciklus
 • Hormonske promjene u trudnoći
 • Agresivni kozmetički preparati
 • Agresivna sredstva za čišćenje kože
 • Pretjerano znojenje
 • Visoka vlaga u prostoru
 • Primjena određenih lijekova – kortikosteroidi, litij, androgeni lijekovi
 • Prehrana s visokim udjelom rafiniranih ugljikohidrata 
 • Genetika
 • Česte stresne situacije

Akne na licu se najčešće razvijaju tijekom puberteta kao posljedica hormonalnih promjena i njihova pojava u odrasloj dobi je manje vjerojatna. Tretiranje aknaste kože može biti izuzetno emocionalno stresno, pogotovo kod adolescenata. Medicinski preparati uključuju benzoil peroksid, salicilnu kiselinu, rezorcinol, preparate na bazi sumpora i antibiotike. Korištenje medicinski preparata je opravdano u slučaju da u liječenju aknaste kože ne pomažu prirodni preparati i promjena životnih navika. Prehrana ima utjecaj na razvoj bubuljica i akni. Znanstvenici su dokazali da prehrana bogata antioksidansima vitaminima A, C i E, te cinkom mogu smanjiti rizik za razvojem aknaste kože. Cink u kombinaciji s jednim od navedenih vitamina jača imuni sustav, ublažava upalu i potiče zdrave razine hormona. Njegovo učinak na čišći ten jednak je učinku antibiotika tetraciklina.

Primjena jakih antioksidansa poput beta karotena očuvat će zdravlje naše kože i usporiti njeno starenje. Beta karoten se u tijelu pretvara u vitamin A. Američka akademija za dermatologiju (AAD) smatra da vitamin A može pomoći u liječenju i prevenciji upalnih akni. Hrana bogata s beta karotenom su naranče, mrkva, slatki krumpir (batat), marelice, grejp, paprika, bundeve i grašak. Prilikom suplementacije potrebno je voditi računa da ne unosimo više od 5.000 IU, jer višak vitamina A može biti toksičan.  

Znanstvena studija objavljena u Indian Journal of Dermatology, Venereology, and Leprology dokazala je da 5% ulje čajevca može pomoći u liječenju akni

Prirodna biljna ulja poput ulja origana zahvaljujući antibakterijskom, antivirusnom i antigljivičnom djelovanju koristi se u liječenju aknaste kože. Ulje origana djeluje antibakterijski na bakteriju Staphylococcus aureus koja je uzrokuje upale kože. Osim površinskog djelovanja unutarnjom primjenom djeluje na bakterije poput E.coli i Pseudomonas aeruginosa koje su uzročnici respiratornih i probavnih upalnih procesa. Antigljivično djelovanje dokazano je u liječenju gljivice roda Candida koje uzorkuju probleme u probavnom sustavu i vaginalne infekcije. Široka primjena ulja origana očituje se u njegovom protuupalnom djelovanju zahvaljujući sastojku karvakrolu. Karvakrol ima do 26 puta jače antiupalno djelovanje u odnosu na sintetske antiseptike. Ulje origana nanosi se do dva puta dnevno direktno na aknastu kožu ili pomiješano sa sapunom.

Svakodnevna primjena probiotika za jačanje imuniteta u našem probavnom sustavu može nam pomoći i u liječenju aknaste kože. Lactobacillus acidophilus djeluje na bakterije koje uzorkuju upalne akne i bubuljice, štite barijere na koži od gubitka vode i djelovanja vanjskih okolišnih čimbenika. Primjena probiotika acidophilusa sa psylliumom 1 -2 kapsule dnevno ojačat će naš imuni sustav i zaštititi kožu od upalnih procesa i isušivanja. 

Tekući kisik dokazano pomaže u zacjeljivanju rana, a može pomoći i u liječenju aknaste kože, jer ubija bakterije koje potiču upalu kože. Također spječava razvoj novih bakterija i formiranje bubuljica i upalnih akni. Tekući kisik koristi se za tretmane lica u kozmetičkim salonima, no jednostavniji i povoljniji način unosa je putem dodatka prehrani OxyMax. OxyMax sadrži stabilizirani kisik koji će potaknuti bolju apsorpciju vitamina i minerala unijetih hranom ili putem dodataka prehrani, i tako dodatno nas zaštiti od bakterijski, virusnih i gljivičnih infekcija. Primjena OxyMaxa je vrlo jednostavna. 20 kapi OxyMaxa pomiješa se u čaši vode i popije 3 puta dnevno.

„Kućno“ liječenje akni uključuje:

 • Svakodnevno pravilno čišćenje zahvaćenog područja s nježnim preparatima
 • Koristite prirodne kozmetičke preparate
 • Korištenje make-up proizvoda koji ne zatvaraju pore
 • Ne istiskanje bubuljica i akni
 • Redovito pranje kose i micanje kose s lica
 • Izbjegavajte doticanje lica
 • Prilikom telefoniranja odmaknite slušalicu od lica
 • Smanjite stres
 • Zdravo se hranite
 • Unosite provjerene biljne pripravke i prirodne dodatke prehrani

 

Literatura:

 • Evaluation of serum vitamins A and E and zinc levels according to the severity of acne vulgaris - Ozuguz P, Dogruk Kacar S, Ekiz O, Takci Z, Balta I, Kalkan G. Cutan Ocul Toxicol. 2014 Jun; 33(2):99-102. doi: 10.3109/15569527.2013.808656. Epub 2013 Jul 5. PMID: 23826827.
 • The efficacy of 5% topical tea tree oil gel in mild to moderate acne vulgaris: a randomized, double-blind placebo-controlled study - Enshaieh S, Jooya A, Siadat AH, Iraji F. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2007 Jan-Feb;73(1):22-5. doi: 10.4103/0378-6323.30646. PMID: 17314442.
 • Escherichia coli i Pseudomonas aeruginosa [The antibacterial activity of oregano essential oil (Origanum heracleoticum L.) against clinical strains of Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa] - Sienkiewicz M, Wasiela M, Głowacka A. Aktywność przeciwbakteryjna olejku oreganowego (Origanum heracleoticum L.) wobec szczepów klinicznych. Med Dosw Mikrobiol. 2012;64(4):297-307. Polish. PMID: 23484421.

Moglo bi vas zanimati:

  Novosti i akcije - Sve