Kategorija: Novosti
Datum objave: 30. 12. 2020.

Zategnite kožu lica prirodnim putem

Kako starimo naša koža reflektira naše godine koje je teško sakriti. Ipak poznavajući prirodni proces starenja kože isti se može usporiti. Stoga pogledajmo što se događa....
Gubitak elastičnost kože prirodni je proces starenja kože. Elastičnost kože je njena sposobnost da se nakon rastezanja vrati u svoje prvobitno stanje.
Promjene u elastičnosti kože najbrže ćemo primijetiti prilikom nanošenja make-upa ili kozmetičkih preparata na kožu lica.

Gubitak elastičnosti kože lica može biti posljedica:

 • Pretjeranog izlaganja ultraljubičastom zračenju sunca ili solarija
 • Zagađenja zraka
 • Pušenja
 • Loše prehrane
 • Naglog gubitka kilograma
 • Pretilosti
 • Emocionalnog stresa
 • Položaja spavanja
 • Korištenja agresivnih kozmetičkih preparata
 • Autoimunih bolesti (lupus)

Koža je naš najveći organ i prva crta obrane od svih vanjskih utjecaja. Slobodni radikali nastaju tijekom pretjeranog sunčanja, pušenja, djelovanja vanjskih čimbenika, emocionalnog stresa... Oni oštećuju naše stanice i osim bolesti uzročnici su i preranog starenja kože i nastanka bora na području lica, vrata i prsiju. Već u dvadesetim godinama dolazi do postupnog gubitka kolagena – proteina koji je zaslužan za elastičnu i zategnutu kožu lica.

Osim već spomenutog gubitka kolagena, sa godinama koža gubi i elastin, protein koji se nalazi u vezivnom tkivu. Elastin omogućuje tkivu kože da se vrati u prvobitni oblik nakon istezanja ili skupljanja.
Uloga kolagena, snopa aminokiselina je u vezanju vode i sprečavanju gubitka vode u tkivima, a tako koža ostaje hidratizirana. Nekoliko znanstvenih studija potvrdilo je da kolagen može pomoći u smanjenju pojave suhe kože i bora.
 

Hidrolizirani kolagen apsorbira se u crijevima i krvotokom dolazi do slojeva kože. Kolagen potiče rast kose i noktiju i proizvodnju ostalih proteina – elastina i fibrilina koji daju čvrstoću i zategnutost koži.
Kolagen je neizostavni sastojak kozmetičkih preparata, a sve češće i dodataka prehrani. Osim izvana, kožu je potrebno njegovati i „iznutra“, stoga odabir kolagena u vidu dodatka prehrani dodatno će pomoći zadržavanju elastičnosti kože i postizanju zdrave zategnute kože. Svi dodaci prehrani ne sadrže istu koncentraciju kolagena, a i važno je da u njima kolagen nije jedini sastojak jer u suprotnom se neće ostvariti sinergističko djelovanje. GlamUp je formula koja u jednoj dozi od 17g dnevno osigurava unos čak 10 000 mg kolagena glamUp - zdrava i prirodno lijepa koža uz smanjenje bora i poboljšanu hidrataciju te elastičnost kože.

Formula sadrži i visoku koncentraciju hijaluronske kiseline, koenzima Q10 i prirodnih antioksidansa. Važno je napomenuti da GlamUp formula ne sadrži umjetne boje, konzervanse ili dodane šećere. Proizvedena je od sirovina koje nisu GMO.
Hijaluronska kiselina prirodno je prisutna u vezivnom tkivu. Njezina uloga je u održavanju hidratacije kože. Ultraljubičasto zračenje i starenje smanjuju njenu koncentraciju u koži.
Koenzim Q10 pohranjen u mitohondrijima pomaže očuvati energiju u stanicama. Tijelo ga prirodno proizvodi, a s godinama njegova koncentracija opada. Koenzim Q10 je snažan antioksidans koji štiti stanice od starenja i djelovanja slobodnih radikala.
Za antioksidativno djelovanje zaslužni su prirodni sastojici poput suhog ekstrakta plodova nara, suhi ekstrakt plodova batata, kompleks karoteinoida (beta karotena, likopena, luteina i zeaksantina), vitamina E, alfa lipoične kiseline i elagične kiseline.
Studije su dokazale da kolagen može pomoći u smanjenju upale i bolova u zglobovima, smanjenju progresije artritisa i povećanju mišićne mase.

Za ublažavanje neugodne suhe kože lica i tijela savjetuje se unos omega 3 i omega 6 masnih kiselina, vitamina C, vitamina E, vitamina D, vitamina K, cinka, selena, beta – karotena.

Jedinstvena formula svih navedenih nutrijenata nalazi se u Beauty Formuli
Dodatak prehrani sadrži hijaluronsku kiselinu, kolagen, poljsku preslicu, vitamine A i C, kompleks vitamina B skupine, minerale cink, bakar i jod. Osim što potiče oporavak kože, pomaže i u jačanju kose i rastu noktiju.
Antioksidans Vitamin A štiti kožu od negativnog djelovanja sunca na razgradnju kolagena.
Vitamin C i vitamin E štite kožu od djelovanja slobodnih radikala i vanjskog oštećenja. Pomažu ublažiti osip i suhoću kože, oporavljaju tkivo oštećeno od opekotina, sprečavaju upalu i potiču zacjeljivanje. Vitamin C potiče produkciju kolagena.
Cink i selen potiču oporavak tkiva, te se koriste u liječenju suhe kože, psorijaze i akni.
Bakar je nužan za sintezu kolagena.
Poljska preslica je neizostavni izvor silicija, koji je važan za sintezu kolagena, neutralizaciju slobodnih radikala i smanjenja starenja kože na staničnoj razini.
Promijena životnih navika i korištenje provjerenih dodataka prehrani koji sadrže visoke koncentracije prirodnog kolagena mogu nam pomoći usporiti starenje kože smanjujući pojavu bora i suhe kože lica.

Literatura:

 • Effects of a nutritional supplement containing collagen peptides on skin elasticity, hydration and wrinkles - Borumand Maryam, Sibilla Sara. Journal of Medical Nutrition and Nutraceuticals. 2015; 4: 47-53.
 • Bae JY, Choi JS, Kang SW, Lee YJ, Park J, Kang YH. Dietary compound ellagic acid alleviates skin wrinkle and inflammation induced by UV-B irradiation. Exp Dermatol. 2010 Aug;19(8):e182-90.
 • Bolke L, Schlippe G, Gerß J, Voss W. A Collagen Supplement Improves Skin Hydration, Elasticity, Roughness, and Density: Results of a Randomized, Placebo-Controlled, Blind Study. Nutrients. 2019;11(10):2494. Published 2019 Oct 17. doi:10.3390/nu11102494
 • Dar QA, Schott EM, Catheline SE, et al. Daily oral consumption of hydrolyzed type 1 collagen is chondroprotective and anti-inflammatory in murine posttraumatic osteoarthritis. PLoS One. 2017;12(4):e0174705. Published 2017 Apr 6. doi:10.1371/journal.pone.0174705

Moglo bi vas zanimati:

  Novosti i akcije - Sve