Kategorija: Novosti, Zdravlje
Datum objave: 27. 04. 2020.

Prirodna ljekarna - Najzdravije namirnice iz prirode u našoj ponudi

Zanimanje za alternativnu medicinu i prirodne dodatke prehrani nikad nije bilo veće. Opće je poznato da su biljke dobre za naše zdravlje, jer imaju nisku energetsku vrijednost, a visoki udio vitamina, minerala i vlakana. Međutim postoje biljke koje se ističu od ostalih biljaka. Zahvaljujući bogatom izvoru fitokemijski tvari imaju zdravstveno dokazano pozitivno djelovanje na organizam, primjerice sposobnost ublažavanja upale ili smanjenja rizika od nekih bolesti. Lijekovi iz prirode imaju blag učinak na stanice tijela i pojedine organe, a njihove terapijske mogućnosti su veće ako se kombiniraju s vitaminima i mineralima. Još od prapovijesti, travari diljem svijeta proučavali su djelovanje biljaka tijekom liječenja brojnih tegoba.

Ljekovite biljke koje ćemo spomenuti iza sebe imaju dugu povijest upotrebe i znanstveno utemeljene činjenice o svojem pozitivnom djelovanju na organizam:

 • Češnjak
 • Biljka noni
 • Aloe vera
 • Ekstrakt morskih algi
 • Mrkva
 • Cikla
 • Bobičasto voće - Američka brusnica, borovina, jagoda, malina, kupina
 • Mangostin
 • Ekstrakt lista masline
 • Ekstrakt kore Taheebo
 • Echinacea

Češnjak se u medicini koristi od davnina, a najviše se koristio u Kini, Egiptu, Grčkoj i Italiji. Glavna aktivna komponenta češnjaka je sumporna tvar alicin koji ima široki spektar pozitivnog utjecaja na zdravlje. Zdravstvene studije su dokazale da alicin djeluje na smanjenje glukoze u krvi, ukupnog kolesterola, triglicerida, LDL kolesterola, visokog krvnog tlaka, ateroskleroze, te štiti zdravlje srca i krvnih žila. Dodaci prehrani koji sadrže češnjak jačaju rad imunog sustava, smanjujući rizik od razvoja raznih gljivičnih i virusnih infekcija, prehlade i gripe. Alicin štiti stanice od oksidativnog stresa, razvoja Alzheimerove bolesti, demencije i djeluje protiv stanica raka. Upotreba češnjaka u obliku kapsula koje otapaju u crijevima sprečava zadah, a izbjegavanje probave u želucu, omogućuje neometano stvaranje i djelovanje alicina. Za opće zdravlje preporuka je uzimati dodatke prehrani koji sadrže minimalno 400 – 600mg češnjaka, a konzumiranjem samo jedne kapsule dnevno Garlic Maxa unijeti ćemo čak 1000 mg ekstrakta češnjaka i 175 mg ekstrakta peršina koji stimulira rad bubrega i sprečava nastajanje upala mokraćnog mjehura.

Jedna od biljaka korištena u tradicionalnoj medicini preko više od 2000 godina je biljka Morinda citrifolia poznata kao biljka Noni. Brojna znanstvena istraživanja potvrdila su djelovanje Noni soka. Noni sok ima antioksidativno, antimikrobno, antikarcinogeno i protuupalno djelovanje.  Visoka koncentracija biljnih aktivnih sastojaka Organskog Noni soka djeluje zajedno i tako ostvaraje terapijski učinak i maksimalnu apsorpciju. Za biljku Noni postoje brojni zapisi o pozitivnom djelovanju u liječenju prehlada, astme, dijabetesa, hipertenzije, raznih upalnih stanja, dermatoloških problema, depresije, ateroskleroze, artritisa i tumora. Biljka Noni sadrži antioksidans skopoletin koji inhibira rast bakterije Escherichia coli koja uzrokuje crijevne infekcije i bakterije Helicobacter pylori koja uzrokuje ulcerozni kolitis.

Aloe vera je biljka iz porodice ljiljana koju su u liječenju koristili već Egipćani oko 1500 godina prije Krista. Sadrži brojne aktivne sastojke koji djeluju protuupalno. Najpoznatija je upotrebe aloe vere u svrhu smanjena boli, opeklina, oteklina, svrbeža i zacjeljivanju rana. Od nje se proizvodi i napitak koje pomaže kod upalnih probavnih tegoba, želučanih tegoba, loše probave i zatvora. Sok lista aloe vere, s mješavinom ekstrakta morskih algi, ekstrakta kore Taheebo, soka ploda američke brusnice, ekstrakta korijena mrkve i cikle, i preko 50 minerala čine inovativni tekući prirodni dodatak prehrani Ocean 21. Ocean 21 jedinstveni je prirodni dodatak koji se nalazi samo u CaliVitinoj prirodnoj ljekarni, a ističe se zbog svojeg sastava koji blagotvorno djeluje na imunitet, metabolizam, detoksikaciju organizma, štiti stanice od štetnih tvari i zračenja iz naše okoline.

Mangostin je voće bogato polifenolnim spojevima koji imaju snažno antitumorno i protuupalno djelovanje. Polifenolni spojevi proantocijanidini izolirani iz mangostina koriste se u liječenju virusnih, bakterijskih, alergijskih bolesti, tumora, ateroskleroze i tuberkuloze. Mangostin u kombinaciji s crvenim bobičastim voćem, plodovima crvenog grožđa, trešnje, jabuke i kruške čine idealnu kombinaciju u tekućem prirodnom dodatku prehrani ZenThonicu.

Bobičasto voće – borovnice, brusnice, malina, jagoda, kupina imaju najveći kapacitet apsorbiranja radikala kisika, ORAC vrijednost. Borovnice imaju izuzetan utjecaj na zdravlje zbog visokog udjela vitamina C i K, mangana i vlakana. Studija je pokazala da povećavaju razinu NK stanica u tijelu koje se bore protiv promijenjenih tumorskih stranica i stanica inficiranih virusom. Borovnice mogu smanjiti rizik od kroničnih upalnih bolesti, srčanih bolesti, dijabetesa i Alzheimerove bolesti.

U potrazi za biljkama koje će nam pomoći izgraditi jak imunitet i obraniti od virusnih infekcija poput gripe, enterovirusa, herpesa, HPV-a, Candide dolazimo do jedinstvenog biljnog kompleksa VirAgo. VirAgo je prirodni dodatak prehrani u čiji sastav ulaze ekstrakti lista masline, kore mačje kandže, Taheebo i Echinacea, te neizostavni cink. Masline su izvrstan izvor vitamina E, željeza, bakra i kalcija. Zahvaljujući viskom antioksidativnom djelovanju mogu spriječiti srčane bolesti, oštećenje jetre, razvoj karcinoma, osteoporoze, ali i virusne, gljivične i bakterijske infekcije. Taheebo je biljka koja sadrži fitokemikaliju lapahol koja ima sposobnost ubijanja mikroorganizama, uzročnika raznih bolesti od malarije, gripe, pa sve do kandidijaze. Koristi se i u liječenju kroničnog bronhitisa i kroničnog umora. Echinacea ili purpurna rudbekija je biljka prirodni antibiotik koja pomaže u borbi protiv bakterija, virusa, gljivica i ostalih mikroorganizama uzročnika bolesti. Korisna je i kod infekcija koje se stalno ponavljaju poput oralne kandidijaze, infekcija mokraćnog sustava, srednjeg uha, herpesa, bronhitisa i infekcija sinusa. 

Priroda nam pruža neiscrpan izvor ljekovitih biljaka, a na tu vrijednu činjenicu ukazao nam je još grčki liječnik Hipokrat s poznatom izrekom „neka hrana bude Vaš lijek“. Dodaci prehrani prirodnog podrijetla imaju široku primjenu u ublažavanju brojnih zdravstvenih tegoba. Pri njihovom odabiru potrebno je obratiti pažnju jesu li kao takvi registrirani i odobreni od strane nadležnih institucija. Njihova primjena treba biti pod kontrolom stručne osobe, jer postoje određena zdravstvena stanja u kojima se ne preporučuju.

 

Autor:

Željka Horvat, mag. nutricionizma i znanosti o hrani
Linkedin profil

Literatura:

Moglo bi vas zanimati:

  Novosti i akcije - Sve